FAQ
Herunder finder du en FAQ til dig som ægdonor, eller dig som overvejer at blive det. Har andre spørgsmål til ægdonation er du mere end velkommen til at kontakte os på rådgivningstelefonen +45 4049 0069.
I Danmark er der ikke nogen lovgivning omkring BMI hos ægdonor. Dog har flere klinikker valg at sætte en grænse på behandlingen, hos en del klinikker ligger denne grænse mellem 30-35, men det er individuelt fra klinik til klinik.
Du må donere æg, når du er mellem 18 og 35 år.
Arvelige sygdomme er tilstande, hvor man skønner, at der er en reelt øget risiko for den pågældende sygdom hos barnet. I vurderingen indgår en risikovurdering af den pågældende sygdom, hvor man inddrager et evt. tidligere sygdomsforløb hos søskende, forældre eller bedsteforældre. Risikovurderingen hvilet på en lægefaglig vurdering, som oftest vil munde ud i en enten lav eller høj risikovurdering. Kontakt evt. den klinik, som du ønsker at donerer hos, for en individuel vurdering.
Du kan som udgangspunkt godt donere æg, selv om du lider af PCOS. Det samme gælder også for endometriose, medmindre tilstanden er svær. Det vil dog altid bero på en individuel lægelig vurdering.
Du skal ikke selv betale din medicin, når du donerer æg. På de fleste klinikker vil du få medicinen udleveret ved første scanning. På de klinikker, hvor de ikke har medicin liggende, vil du skulle lægge ud for det, og når klinikken får kvitteringen for dit udlæg, får du pengene refunderet. Det går forholdsvis hurtigt.
Kompensationen på de 7.000, - kr. er inklusiv transportudgifter. Nogle klinikker yder dog et tillæg på 300,- kr. til en taxa til transporten hjem efter ægdonation.
Som hovedregel donerer du til en kvinde/et par ad gangen. I yderst sjældne tilfælde vil klinikken vurdere, at der det kan betale sig at splitte donationen i to. Det kræver dog, at der kommer mange æg ud (20 eller over).
Du kan ombestemme dig frem til, æggene er taget ud. Vi ser dog helst, at du har gennemtænkt det hele, før du starter dit donationsforløb, da der sidder en modtager i den anden ende i en meget sårbar situation, som måske har ventet længe på at modtage æg. Er der noget du er i tvivl om, vil vi derfor anbefale, at du kontakter os på rådgivningstelefonen (Link til rådgivningstelefonen).
Der er ikke nogen forskel på at donere i det private eller det offentlige.
Ja, du kan godt donere æg, selv om du har spiral - det er uanset, om du har kobberspiral eller hormonspiral. De fleste klinikker ser dog helst, at du har en kobberspiral, da en hormonspiral godt kan have indflydelse på din cyklus. Nogle klinikker tilbyder at skifte din hormonspiral til en kobberspiral for dig på deres regning, mens du donerer. Når du er færdig med dine donationer, skifter de den gerne tilbage til en hormonspiral. Du kan ikke donere, hvis du har p-stav.
Afventer Lene
Der er ikke nogen ventetid for dig som donor. Når du er blevet godkendt, kan du donere i den næstkommende cyklus.
Ja. Hvis du ønsker at donere æg, skal du have hormoner. Normalt modner man kun ét måske to æg i en cyklus, men når du skal være ægdonor, går man efter at modne mellem 8 og 10 æg. Derfor er det vigtigt, du følger den plan, du har fået udleveret fra klinikken.
Vores anbefaling er, at du tager en fridag på dagen for ægudtagning. Man godt kan være øm efter udtagningen og det er derfor vigtigt, du holder dig i ro. Det er også vigtigt at du får masser af væske og protein efter ægudtagningen, dette hjælper til, at din mave ikke går i stå.
Ja, du kan godt donere æg i en periode, hvor du selv prøver at blive gravid. Dog vil man altid sikre sig, at du ikke er gravid, når hormonstimuleringen begynder. Alle behandlinger starter i tilknytning til en menstruation. Omkring udtagningen er vores anbefaling, at du er meget forsigtige med ubeskyttet sex. Da du modner mange æg, er der stor chance for at blive gravid med mere end et barn. Vi anbefaler derfor, at du/I bruger kondom i perioden, hvor du donerer æg.
Du får en kompensation på 7.000 kr. før skat. Kompensationen er skattepligtig og du skal selv sørge for at indberette det. Udover kompensationen får du, på det personlige plan, lov til at gøre en kæmpe forskel i nogens liv. Du får lov til at hjælpe barnløse par, som drømmer om at blive forældre, men som ikke kan, fordi kvindens egne æg ikke duer. Det kan være par, som har været i fertilitetsbehandling i mange år. Læs om hvem der har brug for ægdonation her (Link). Med andre ord, så får du altså muligheden for, at ændre nogens liv.
Det er meget individuelt, om det gør ondt eller ej. Klinikkerne gør deres bedste for at smertedække dig. Inden indgrebet går i gang, vil du få lagt en lokalbedøvelse i toppen af skeden. Derudover har du fået lagt et venflon i hånden, hvori sygeplejerskerne har mulighed for at give dig medicin under selve udtagningen. Efter udtagningen mærker de fleste lidt ubehag i underlivet og man kan godt være øm, men det skal ikke gøre ondt. Er du det mindste i tvivl så ring til klinikken med det samme.
Læs om forløbet for ægdonation her (link til forløbet for donor).
I den danske lovgivning er der ikke fastsat et maksimalt antal gange, du som kvinde må donere æg. Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen, at antallet af stimulationer af donor ikke bør overstige seks gange, hvilket er det mange klinikker i Danmark henholder sig til.